ÖNTÖZŐRENDSZEREK

<SZOLGÁLTATÁSOK

Cégünk 1996 óta foglalkozik öntözés-automatizálással, az általunk kivitelezett kertek 95%-ában van öntözőrendszer.
Számos esetben már meglévő kertekbe telepítünk rendszert, alkalmazkodva a kert adottságaihoz.

A növények mesterséges vízellátása sokáig luxus volt, az időjárás egyre szárazabbá válása miatt azonban automata öntözés nélkül szép kert szinte már el sem képzelhető.

ÖNTÖZŐRENDSZEREK

BEVEZETÉS

250+

MEGÉPÍTETT

ÖNTÖZŐRENDSZER

ÖNTÖZŐRENDSZEREK

FELÉPÍTÉS

01

AUTOMATIKA

A rendszer lelke az automatika, mely 24 V–os elektromos impulzus által aktiválja a víz áramlását befolyásoló mágnesszelepeket.

Ezek száma a vízforrás nyomásviszonyaitól, a kert méretétől, a kertben élő növényektől, a kerti funcióktól függ.

A rendszer működéséhez szükséges minimális paraméterek: 3 bar víznyomás és 3 m3/óra vízhozam.

02

SZÓRÓFEJEK

A tervezés első fázisában a terület beöntözéséhez szükséges szórófejek helyét kell kijelölni.

Nagyobb gyepfelületeket ún. rotoros, a kisebb gyepfoltokat ún. spray szórófejekkel öntözünk.

A cserjék vízellátását csepegtető rendszerrel biztosítjuk, sziklakertek esetében általában mikroszórófejeket alkalmazunk. 

03

ZÓNÁK

Egy átlagos (300 négyszögöles) kert esetében a zónák száma 6-10 között mozog. A zónák az automata által vezérelt mágnesszelepek által egyenként működnek, tehát egyszerre csak a kert bizonyos részei kapnak vizet.

Egy program lefutása során minden zóna a szórófejek típusa és a növények vízigénye által meghatározott ideig (5-15 perc) működik, tehát a kert teljes beöntözéséhez kb. 1 óra szükséges.

04

CSŐVEZETÉKEK

A mágnesszelepektől a szórófejekig a vizet KPE (kemény polietilén) csővezetékek szállítják, ezeket 30-40 cm-rel a talajfelszín alatt vezetjük.

A víz szűréséről, még ivóvízrendszerről való öntözésnél is gondoskodunk a mágnesszelepek és a szórófejek élettartamának növelése érdekében.

05

ESŐÉRZÉKELŐ

Alapvető követelmény az automata rendszereknél, hogy természetes csapadék esetén ne működjenek, ezt esőérzékelővel biztosítjuk, mely letiltja az automatát.
ÖNTÖZŐRENDSZEREK

KARBANTARTÁS

Az időjárás és az évszakok változásának megfelelően a programot időről időre módosítani kell, például más vízmennyiség szükséges tavasszal, vagy a legforróbb nyári hónapokban.

A rendszer téli víztelenítésére két megoldás létezik: az egyik automata ürítőszeleppel, amely minden öntözés után kiengedi a csövekben maradt vizet, (bár ez meglehetősen vízpazarló megoldás); a másik lehetőség, hogy az év végén kompresszor segítségével kifúvatjuk a rendszert. Cégünk ez utóbbit részesíti előnyben, de kérésre az automata ürítőszelepeket is beépítjük.